Tuesday, 14 January 2014

Rahsia Rambut Cantik...

Assalamualiakum.. hye semua.. apa khabar..

Kali ni Mayra nak share satu rahsia macam mana nk kekalkan rambut agar cantik berseri bak buat rawatan di saloon.. ececece exaggerated betol...
Actually mayra baru jer cuba cara ni, dan resultnya agak memuaskan hati mayra!! selama ni mayra memang mengalami masalah rambut gugur yg teruk. sebab apa? sebab stress??? kenapa stress?? stress sbb rambut asyik gugur jer!!! 

Then, mayra baru teringat, dulu masa kecik2, rambut mayra cantik gila... dah la panjang, lurus, bersinar plak tu... bila ikat tocang, semua orang jatuh cinta.. (exaggerate lagi.. sorryyyy) rambut cantik sangat smpai bila kat sekolah pon, mayra bukak tudung sbb nk dengar pujian kawan2 ngan cikgu..hehe teruk betol..
Apa rahsia nya?? jeng jeng jeng...

Masa kecik2 dulu, mama selalu sapu minya zaiton aka olive oil kat rambut mayra.. xkisah lah minya zaiton jenama pape pon.. tapi mama guna Bertolli punyer..memang rambut akan cantik..
inilah minyak zaitonnya...

Oklah.. ini cara2 mayra jaga rambut mayra..

1. seperti biasa selalulah cuci rambut anda dengan syampoo... mayra guna shampoo sunsilk...xkisah syampoo pape janji sesuai dengan korang.. lepas syampoo tu, jgn lupa pakai conditioner sekali tau..

2. Lepas cuci rambut, kalu boleh jangan geselkan rambut dgn tuala... nanti rambut cepat rosak.. guna hair dryer pon x elok sbnrnya... so mayra guna hair turban lepas cuci rambut.. mayra beli kat daiso... senang jer pakai dan biarkan rambut kering.. pakai selesa, rambut pon x rosak..


3. Sebelum tidur, mayra akan sapukan sedikit Olive oil di rambut.. dan olive oil yg mayra guna mestilah Bertolli punyer.. cuma yg special skit, mama dah tambahkan sesuatu dalam olive oil ni.. mama tambahkan capsule SNE dalam olive oil ni... mmg ramuan SNE dan Olive Oil mmg berkesan tau untuk rambut cantik..

4. Sebelum keluar, mayra akan spraykan air mawar di kepala untuk mengurangkan rambut gugur dan menyegarkan kepala.... air mawar ni mayra dapatkan dari Zeete Zeeta .. air mawar ni mmg wangi dan sesuai untuk student2 untuk hilangkan stress dan mengekalkan kecergasan.. insyaAllah bila ada masa mayra kan buat review untuk air mawar ni...

Jadi so far, ini je lah yang mayra lakukan untuk mengekalkan rambut sihat dan cantik.. xperlu guna product2 mahal  pon... xpayah pergi saloon.. buat kat rumah jer... asalkan yakin dgn Allah untuk hasilnya...

Semoga steps ni dapat membantu korang yg hadapi masalah rambut korang... ^^,

p/s ramai yang tanya, kenapa mayra sibuk sangat nak jaga rambut biar cantik.. kan pakai tudung.. bukannya nak tunjuk kat sape2 pon.... jawapan mayra senang, "nak simpan untuk bakal suami nantilah... suami mesti suka kalu isteri dia rambut cantik.. betol x??"

Ok stakat ini sahaja.. semoga dapat berjumpa lagi for the next entry..
Assalamualaikum.. Thanx for reading...
XOXO

No comments:

Post a Comment